FAŠIANGOVANIE v Prešove

06.02.2013 Prešov

Aj tento rok Mesto Prešov a Prešovský samosprávny kraj pripravuje 6. ročník podujatia s veľavravným názvom „FAŠIANGOVANIE“, ktoré bude dňa 12. februára 2013 od 15.00 hod. na pešej zóne. Mesto si ctí tradície a táto patrí skutočne k tým najzábavnejším.

Prešovské fašiangy sú súčasťou cyklu Kalendárne obyčaje, ktoré už tradične vnášajú do prešovských ulíc atmosféru typického slovenského zvykoslovia. Kladú symbolickú bodku za veselým fašiangovým obdobím, ktoré trvá od Troch kráľov do utorka pred „škaredou“ alebo popolcovou stredou, kedy začína pôst. Obdobie plesov, zábav, diskoték a karnevalov už tradične uzatvára v Prešove posledný utorok pred , ,škaredou stredou“ na pešej zóne. Fašiangový jarmok každoročne láka návštevníkov na tradičné slovenské špeciality, ale aj bohatého fašiangového sprievodu, s maskami, s milými a veselými postavami a postavičkami. Veselý fašiangový program vrcholí pochovávaním basy.

Na čo sa môžete tešiť:

- Fašiangový sprievod v maskách od sv. Trojice - 15.00 h
- Vinšovačky folklórnych súborov a skupín primátorovi mesta
- Fašiangový program
- k tomu všetkému stánky s občerstvením a výzdoba pešej zóny fašiangovými maskami

FAŠIANGY- symbol veselosti, zábavy, hodovania a pitia

Fašiangy slávili v strednej Európe ešte v predkresťanskom období. Naši predkovia si v tomto čase všetkého dožičili vrchovato, veď potom sa museli do Veľkej noci 40 dní postiť. U nás sa dodnes v tomto čase konajú plesy. Z minulých čias sa zachovali aj maškarné sprievody obcami a záverečná veselica, keď o polnoci pred Popolcovou stredou symbolicky pochovajú basu, a tak ukončia fašiangy. Tento rok vychádza Popolcová či škaredá streda na 13. februára.

Mgr. Patricia Zichová
 

Vyberte región